Cardia en Saffier organiseren Zorginnovatie festival bij Beeld & Geluid in Den Haag

Hét event voor innoveren binnen de zorg. Op 30 maart kwamen bijna 200 zorgmedewerkers samen om hierover na te denken. Behalve medewerkers uit de ouderenzorg, waren er ook collega’s van het zorgkantoor en zelfs studenten Verpleegkunde die graag meer wilde weten over het innoveren binnen de zorg. Hoe zorg je ervoor dat innovaties werken? En hoe leer je van briljante mislukkingen? Hoe zorg je ervoor dat je alle partijen betrekt bij een innovatie? Een terugblik op een geslaagd festival vind je hier in… Ready, Set, Go!

Ready. Verbeeldingskracht.

Zijn we klaar voor innoveren en hebben we over mogelijke problemen nagedacht? Als start van deze middag konden we als deelnemers onze briljante mislukking noteren op een kaartje. Aan het eind van de middag werden de winnaars bekend gemaakt.

Paul Iske, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, vertelt als eerste spreker over de briljante mislukking van de eekhoornbrug. In 2012 werd hij gebouwd voor 144.000 euro over de N44 bij Den Haag. In welgeteld 6 jaar zijn er 11 eekhoorns over de brug gegaan om hun vriendjes aan de andere kant van de brug te ontmoeten. Is dit verspilling? Is dit een mislukking? Nee, het is een briljante mislukking. We leren van mislukkingen. Paul Iske heeft 16 faalpatronen ontwikkeld die ons helpen om hierover na te denken. De ‘lege plek aan tafel’ heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de eekhoornbrug niet werkte. Heeft iemand gedacht aan de eekhoorns? Hadden zij hier behoefte aan? Andere faalpatronen zijn bijvoorbeeld de Junk of de brug van Honduras. De Junk staat voor de kunst van het stoppen en de brug van Honduras gaat over het verplaatsen van een probleem. De rivier bleek na een overstroming een paar honderd meter te zijn verplaatst, hierdoor lag de brug niet meer over de rivier, maar ernaast… Een briljante mislukking. Paul Iske vertelt om successen te zien in gemist falen. ‘’Een succes is een gemiste mislukking.’’ 

Set. Oplossingskracht

Wouter Wolters, oprichter van Buro Wisselstroom, neemt ons mee naar de wereld van een oudere man en de hulpmiddelen die hij gebruikt. Deze man krijgt van zijn dochter een slimme wandelstok. Door deze wandelstok te gebruiken, wordt geregistreerd hoeveel stappen hij zet. Zijn dochter krijgt hiervan een melding. Ook meneer krijgt meldingen: ‘Goed bezig’, ‘Ga zo door’. Je ziet bij deze meneer dat hij in het begin zijn best doet, maar het wordt te veel en hij gaat geen gebruik meer maken van de slimme apparaten in zijn huis. Zo laat hij iemand anders lopen met zijn wandelstok zodat hij toch het bewegingsdoel behaald. Wat we hiervan leren is dat technologie zelf niets oplost. Cliënten en medewerkers moeten zelf de meerwaarde zien van de innovatie en het daadwerkelijk gaan gebruiken.

Go. Daadkracht

Daarna is het tijd om zelf na te denken over de daadkracht. Er zijn verschillende workshops te volgen, zoals: Lean, Design Thinking, Agile, Mindmapping, Kwalitatief onderzoek door ervaringen op te halen en klantreis. Bij de workshop Design Thinking door Roos Trooster wordt er bijvoorbeeld een Empathy Map gemaakt op basis van een persoon: een zorgmedewerker of een cliënt. De deelnemers vullen in wat deze persoon denkt, voelt, ziet en hoort. Daarnaast wordt ingevuld wat deze persoon fijn vindt en waar deze persoon pijn van krijgt. Zo duiken we in het hoofd van de zorgmedewerker of cliënt!

Na de workshops is het tijd voor een pauze en natuurlijk het kennismaken met de innovatiedokters. We kunnen onder andere kennismaken met de iNurses van Saffier, de virtuele rondleidingen van het ROC, Seniorentablet.nl, EldersVR. Daarnaast waren er nog meer innovatieve projecten.

Panelgesprek

Na de pauze is het tijd voor een panelgesprek. Dagvoorzitter Marita Bossers-Naben vraagt medewerkers Joeke van Santen (Saffier), Meryam Smal (Saffier), Nina van der Helm (Cardia), en Suzanne van der Valk (WelThuis) alles over de innovaties in hun werkveld. Het is interessant om vanuit verschillende invalshoeken te horen over de innovaties binnen de zorg. Zo is Saffier bezig met een Learning Community waarin ze leerlingen opleiden om te werken met innovaties en is Nina bezig met slimme bedsensoren.

Na de panelgesprekken is het tijd voor Cathy van Beek om als laatste spreker ons mee te nemen in de wereld van de mensgerichte zorg in een healing environment. Het is uit onderzoek gebleken dat mensen die buiten gaan wandelen tijdens de lunch minder kans hebben op een burn-out dan mensen die dit niet doen. Cathy laat een filmpje zien van een mevrouw die laat zien hoeveel afval er is gebruikt tijdens haar operatie. Hoe kan dit anders?  Hoe kunnen we dit veranderen door middel van een innovatie? Cathy laat ons nadenken over dit onderwerp. Cathy neemt ons ook mee naar een stukje bewustwording en kennis. Hoe maken we onze omgeving bewust van dit healing environment en welke kleine dingen kunnen wij morgen al veranderen? Cathy sluit af met: ‘Beloftes, beleid en daden!’

Het was een inspirerende middag. We willen Planetree bedanken voor het organiseren van dit zorginnovatiefestival en daarnaast willen we het CZ Zorgkantoor bedanken. Het zorginnovatiefestival was niet mogelijk geweest zonder hen! Daarnaast willen we alle sprekers, de innovatiedokters, museum Beeld & Geluid in Den Haag en de Community of Practice bedanken voor deze middag. Op naar volgend jaar!

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau