Cardia vertelt over Innovatie in het verpleeghuis in verhalenbundel van Actiz

Deze week overhandigt ActiZ de publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis’ aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de publicatie vertellen medewerkers, bestuurders en bewoners uit verschillende verpleeghuizen over de rol van ICT en technologie in de zorg. Niel Valkenburg, van de facilitaire dienst bij Cardia,  is een van hen. Hij vertelt in de verhalenbundel over de innovaties in de verpleeghuiszorg bij Cardia. 

 

Leefcirkels

Een van de innovaties die Cardia inzet om de zorg af te stemmen op de individuele bewoner, is de 'leefcirkel'. Niel legt uit: “Een ‘leefcirkel’ is het gebied waartoe een bewoner toegang heeft. Bewoners dragen een polsbandje of halszender en in het gebouw zijn sensoren (bakens) die deze zenders herkennen. Zodra een bewoner te ver van zijn of haar veilige gebied komt, reageert het systeem en blijven deuren gesloten, die normaal voor iedereen open gaan. Afhankelijk van de persoonlijke situatie is de leefcirkel groter of kleiner. Dankzij de leefcirkels kunnen bewoners zich veel vrijer bewegen, en zelfs naar buiten. Daardoor voelen ze zich prettiger en zijn ze ook rustiger."  

 

Een plek om te wonen

De leefcirkels zijn toegepast in de recent verbouwde locatie Thuishaven, op Scheveningen. Medewerkers zijn nauw betrokken bij de keuze voor het systeem en de implementatie ervan. "De bewoners zijn in maart dit jaar verhuisd. Het werken met 'leefcirkels' vraagt om een omslag waar we nu volop mee aan de slag zijn." Niel vervolgt: "Leefcirkels dragen bij aan de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen echt ergens wonen, in plaats van hen te hospitaliseren."  

foto actiz

Over de verhalenbundel

De publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis'  is een vervolg op de publicaties ‘Resultaten uit het verpleeghuis’ en ' Aan het werk in het verpleeghuis' van Actiz. Benieuwd naar het hele verhaal van Niel over de leefcirkels? Download de verhalenbundel:

Download de bundel 'Innovatie in het verpleeghuis' (pdf)

 

actiz innovatie in het verpleeghuis

Deel dit item