Het welzijn is misschien nog wel belangrijker dan het medische

In de krant van Groot Rijswijk staat een prachtig interview met Teamleider Zorg en Welzijn Claudia Klijn en met bewoner mevrouw Jansen. Hier lees je alvast een stukje uit het artikel.

Wonen in een woonzorgcentrum tijdens de coronatijd is anders dan normaal. Tijdens de eerste coronagolf gingen de deuren van verpleeghuizen door landelijke maatregelen dicht. Nu zijn er in woonzorgcentrum Onderwatershof afspraken rondom bezoek die zijn afgeleid van de overheidsrichtlijnen. ‘’Er is iets minder vaak een grote gezamenlijke bingo en de bewoners van afdelingen kunnen niet samengevoegd worden”, vertelt Teamleider Zorg en welzijn Claudia Klijn. “Het contact tussen bewoners is gelukkig nog altijd goed.” Bewoner Yvonne Jansen kan dit alleen maar beamen; “Het sociale contact, een bakje koffie drinken en het eten, dat vind ik fijn.”

Bewoners weten wie je bent

Claudia Klijn is al 18 jaar werkzaam bij de ouderenzorgorganisatie Cardia. Op dit moment werkt ze bij de locatie in Rijswijk, Onderwatershof. “We vinden bezoek heel erg belangrijk. We doen er dan ook alles aan om met de beschermende middelen die we hebben bezoek gewoon toe te laten,” vertelt Claudia. “Het is voor ons, als medewerkers, belangrijk om zichtbaar te zijn. Tijdens de coronatijd is dit soms wel lastiger. We lopen nu met mondkapjes op de gang, maar desondanks zien bewoners wie je bent. Dat is erg fijn en laat zien hoe belangrijk zichtbaarheid is bij Onderwatershof.”

Vertrouwd en gezellig

Ook bewoner Yvonne Jansen hecht veel waarde aan de zichtbaarheid van personeel. Ze ervaart dat de medewerkers echt weten wie ze is. “Ik heb geen familie meer. Daarom zie ik de bewoners en het personeel echt als mijn familie. Dit contact is ook wederzijds. Daarnaast vind ik het erg fijn dat de medewerkers me bij mijn voornaam noemen. Als ik er niet ben tijdens een activiteit, komt er iemand naar m’n appartement om te kijken of het goed met me gaat. Dan zeggen ze: ‘Yvonne, we hebben je gemist vandaag.’ Dat is de veiligheid die je in Onderwatershof hebt.’’

“Het welzijn is misschien nog wel belangrijker dan het medische”

Klik hier om meer te lezen

Deel dit item