Inspirerende Planetree Conferentie

Op maandag 14 juni werd de twaalfde Planetree conferentie gehouden. Dit keer helemaal digitaal maar daardoor niet minder inspirerend! Er was een humorvolle lezing door Annemarie van Steen over 'play-breaks' en de deelnemers konden luisteren naar het inspirerende verhaal van zwemmer Maarten van der Weijden. Namens Cardia was opleidingscoördinator Marjan Kroon als tafelgast aanwezig, en ook Henk Kauderer, de awardwinnende oud-voorzitter van de Centrale Cliëntenraad, mocht zijn verhaal doen. 

Het thema van de Planetree Conferentie was ‘Grenzen Doorbroken’. In de zorg hebben we grenzen moeten doorbreken het afgelopen jaar. Soms was dat erg naar, maar er is ook van geleerd en er zijn in sommige gevallen ook mooie dingen ontstaan.

De conferentie werd vanuit een professionele studio uitgezonden naar vele deelnemers die dit via een livestream konden volgen. Onder hen ook vele medewerkers van Cardia. Zij werden onder andere getrakteerd op een humorvolle lezing van Annemarie van Steen. De oud-actrice leerde de deelnemers hoe je in je dagelijkse bezigheden kleine ‘spel pauzes’, play-breaks noemt zij dat, in kunt bouwen. Daarmee kun je jezelf even resetten en je werk beter volhouden. Even kort iets doen waar je weer energie van krijgt. 

Planetree Conf AM van Steen2
Als iets de eerste keer niet lukt, mag je het gerust nog eens proberen

Heel inspirerend was het verhaal van zwemmer Maarten van de Weijden. Hij vertelde over zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2008, waar hij goud won, en over het zwemmen van de Elfstedentocht (200 kilometer!). De lessen die hij meegaf? Dat het belangrijk is dat je een goede coach hebt die voor jou de juiste dingen kan organiseren om je kans op succes te verhogen. Maar ook: dat je, als je ergens geen zin in hebt, op zoek moet naar je motivatie. Waarom wil je dit ook al weer doen? Maarten had toen hij aan de start stond, geen zin in de Elfstedentocht, biechtte hij op. Maar door het horen van een lied wist hij weer waarom hij het wilde en moest doen: zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek.
Twee keer deed Maarten een poging om de 200 km te zwemmen. De eerste keer haalde hij de finish niet, maar wist hij wél veel geld in te zamelen. Daarom was de keuze om het nog een tweede keer te doen, snel gemaakt. De belangrijkste les van Maarten: als iets de eerste keer niet lukt, mag je het gerust nog eens proberen.

Planetree Marjan Kroon

Tafelgesprekken en awards

Tijdens het programma werden tafelgesprekken gehouden met collega’s uit de zorgsector. Ook Cardia was hierbij aanwezig. Opleidingscoördinator Marjan Kroon vertelde onder andere over hoe we binnen Cardia met veerkracht door de lockdown periode zijn gekomen. Hoe we ons niet uit het veld lieten slaan door de pandemie, maar met de juiste aandacht voor elkaar en ruimte om te herdenken, er samen door heen kwamen. Daardoor konden en kunnen we ook weer vooruitkijken, en plannen maken voor de toekomst.

Aan tafel zat nog een bekende van Cardia: oud-voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Henk Kauderer. Hij won in 2019 de Planetree Persoons Award. Een mooie blijk van waardering voor het vele werk dat Henk, samen met de anderen in de CCR, jarenlang gedaan heeft voor Cardia. Daarbij stond voor hem de aandacht voor de cliënt altijd voorop. Het feit dat hij naast zijn CCR voorzitterschap ook vrijwilligerswerk deed binnen Cardia, was één van de redenen om Henk in 2019 de award toe te kennen. Iets om trots op te zijn. Henk bekende dat hij dat ook zeker is.

Planetree Henk Kauderer

De Persoons-Award voor Mensgerichte Zorg werd uitgereikt aan Machteld Huber, de oprichter van Institute for Positive. Machteld heeft vanuit haar visie op mensgerichte zorg een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse gezondheidszorg, maar ook daarbuiten, als grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Dat gaat uit van de mogelijkheden van kwetsbare mensen en hun behoeften, en kijkt niet alleen naar ziekte of beperkingen. Een visie die perfect aansluit bij de doelstellingen van Planetree, maar ook bij die van Cardia!
 
Meer weten over Planetree? Kijk op de website www.planetree.nl of volg Planetree op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Deel dit item