Volledig Pakket Thuis | Zelfstandig thuis blijven wonen met zorg op maat

Zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daar hopen we allemaal op. Maar als je te maken krijgt met gezondheidsproblemen, zeker op oudere leeftijd, is dat lang niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er binnen de ouderenzorg steeds meer mogelijkheden om met steun aan huis, toch zelfstandig te blijven. Cardia biedt deze mogelijkheden met het Volledig Pakket Thuis (VPT) in de huurwoningen van De Thuishaven.

“Het verzorgingshuis zoals u dit kent, bestaat niet meer”, vertelt Anne Kramer, projectleider bij Cardia. “Gelukkig kunnen wij dankzij het Volledig Pakket Thuis een zorgarrangement op maat aanbieden bij cliënten thuis. Cliënten moeten dan beschikken over een zorgindicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg.” VPT kan aangeboden worden vanuit zorgprofiel VV04 (Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging). Voor iemand die een indicatie vanuit zorgprofiel VV05 (Beschermd wonen met intensieve dementiezorg) of VV06 (Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging) heeft gekregen, vindt er eerst overleg plaats om te kijken of de gevraagde zorg geleverd kan worden. “De woonzorgconsulent, wijkverpleegkundige of casemanager kan u daarin adviseren”, legt Anne uit. “Hierdoor kunnen onze medewerkers precies die zorg leveren die nodig of gewenst is.”

Zorg op maat

Cliënten die kiezen voor het Volledig Pakket Thuis krijgen maaltijden (die zij kunnen kiezen uit een keuzemenu) en huishoudelijke hulp aangeboden, en de verzorging van het platgoed (bedlinnen en handdoeken etc.). Indien nodig kan 24 uur per dag een beroep gedaan worden op zorg en begeleiding door middel van een alarmknop. Verder kan via een maatwerkpakket gekozen worden voor verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding (zowel individueel als dagbesteding). Vanwege het maatwerk is VPT ook een goede optie voor echtparen, die hierdoor samen kunnen blijven wonen en toch de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben.

Anne: “Omdat cliënten in een aanleunwoning bij een verpleeglocatie wonen, is de drempel laag om door te stromen naar het verpleeghuis mocht thuis wonen echt niet meer haalbaar zijn. In de locatie bieden we expertise en een activiteitenaanbod onder één dak. Dat is niet alleen gezellig voor de cliënt, maar ook praktisch heel handig. Verder kan men in De Thuishaven gebruik maken van de algemene ontmoetingsruimte. Hier is bijvoorbeeld een koffie-uurtje. En in het Ontmoetingscentrum kunnen cliënten meedoen aan activiteiten en tegen betaling gezellig mee-eten.”  

Cardia heeft onlangs het zorgpakket van het Volledig Pakket Thuis verder ontwikkeld. “We vinden het belangrijk dat onze cliënten zorg krijgen van de vaste gezichten”, legt Anne uit. “Daarom hebben een aantal van onze medewerkers in de huishoudelijke hulp een opleiding gekregen om ook lichte zorgtaken uit te kunnen voeren. Wel zo prettig voor de cliënt om bijvoorbeeld maar één vaste hulp over de vloer te krijgen. Dat is makkelijker afspraken maken. En zo krijgen onze medewerkers ook de kans om aan hun eigen ontwikkeling te werken.”

Heeft of krijgt u een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (zorgprofiel VV04, of in overleg eventueel VV05/VV06), dan kunt u dus er dus voor kiezen om deze zorg te ontvangen in één van de aanleunwoningen van Cardia. Kijk op www.cardia.nl/thuiszorg/volledig-pakket-thuis, of bel met het Klantenbureau op 070-8008888.

Deel dit item