Gezellig samen in De Thuishaven

Sinds een paar maanden is Ontmoetingscentrum De Thuishaven open. Mevrouw van Veen is een van de bezoekers. “Ooit was ik verlegen. Ik kwam bijna het huis niet uit. Nu ben ik echt veranderd,” lacht ze. “Ik doe hier vrolijk mee met zingen en geniet echt van de activiteiten.” 

Naar het ontmoetingscentrum komen mensen die geheugenproblemen hebben of eenzaam zijn. “Ouderen die behoefte hebben aan ontmoeting, aan het samenzijn”, glimlacht Trudy Groeneveldt,  coördinator van het centrum. Nu komen er alleen nog vrouwen. “We hebben er graag mannen bij. Die zijn van harte welkom. Maar ook voor vrouwen hebben we nog plek.”

Dankbare mantelzorgers
Trudy was 35 jaar manager en heeft nu de overstap gemaakt naar een ander soort functie. Ze is trots op ‘haar’ centrum. “Als ik zie hoeveel plezier mensen bij ons hebben, dan doet mij dit goed. In het begin kijken ze vaak nog de kat uit de boom. En op een gegeven moment zie je dan de ogen van een bezoeker oplichten en komen de gesprekken op gang. Ook van de mantelzorgers krijg ik veel dankbaarheid terug. Zij worden door het ontmoetingscentrum echt ontlast, hebben weer een momentje voor zichzelf. Dat is nodig om de zorg en ondersteuning van hun dierbare aan te kunnen.”

Voor elk wat wils
Het ontmoetingscentrum is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 10 uur tot 15 uur. “Elke dag hebben we een vast patroon in het programma. Niet dat we altijd hetzelfde doen, hoor“, lacht Trudy. “Ik bedoel dat we een vast ritme hebben. Dat vinden de mensen over het algemeen fijn. Het geeft houvast. Tussen de middag eten we met z’n allen. En we bewegen natuurlijk. Dit kan een wandeling zijn, maar ook bewegen op een stoel met een bal. We houden rekening met wat mensen kunnen. Ook doen we aan stoelyoga. Heerlijke oefeningen voorde ontspanning. Voor het uitvoeren en begeleiden van de activiteiten zijn er twee medewerkers welzijn, te weten Karin Dekker en Annelies van der Sluijs”

Goed gevoel
Om deel te nemen aan het ontmoetingscentrum is een Wmo-indicatie (wet maatschappelijke ondersteuning) vanuit de gemeente nodig of een WLZ-indicatie (wet langdurige zorg) van het zorgkantoor. “Wij helpen graag bij het aanvragen van de indicaties,” aldus Trudy. “Mensen hebben vaak al genoeg aan hun hoofd. Dus als we ze kunnen ontlasten, dan doen we dat graag. Ik wil dat bezoekers hier tot rust komen. Het gezellig hebben met elkaar. Dat geeft mij een goed gevoel. Elke dag weer.” 

Vrijwilligers gezocht
Ontmoetingscentrum De Thuishaven zoekt vrijwilligers. Is er een activiteit die u graag doet?
Bespeelt u misschien een instrument en wilt u spelen en zingen met onze bezoekers? Doet u graag huishoudelijke of technische klusjes? Of houdt u van wandelen? En heeft u een paar uurtjes over?  Dan bent u van harte welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Trudy Groeneveldt, 06 - 294 49 164.

Deel dit item