“Het geven van een goed gevoel. Dat is ook voor mij mantelzorg” 

Deze Week is het de Week van de Mantelzorg. Heel Nederland zet dan even de mantelzorgers in het zonnetje. En terecht. Yvonne vertelt over het zorgen voor haar moeder en de betekenis die mantelzorg voor haar heeft. 

Yvonne den Hollander gaat samen met haar drie zussen Ria, Jannie en Lucia regelmatig langs bij haar moeder in woonzorgcentrum Onderwatershof in Rijswijk. “Ik ga minder vaak langs dan mijn zussen. Ik woon in Drenthe, zij dichterbij,” vertelt Yvonne.  

“Voor mij is het natuurlijk anders. Ik zorg niet direct voor m’n moeder. Maar mantelzorg is voor mij ook het praatje. Het geven van een goed gevoel. Toen mijn vader in 2016 overleed, ben ik de taak van mijn vader gaan overnemen. De activiteiten die mijn ouders samen ondernamen, plan ik nu met mijn moeder. Zo gaan we samen op vakantie. We huren een leuk huisje ergens op een mooi plekje in Nederland. Als het kan gaan we zowel in het voor- als in het najaar. Mijn moeder geniet hier enorm van. Dat maakt mij ook bijzonder gelukkig,’’ vertelt Yvonne. 

Wat is Mantelzorg?
Mantelzorg is het zorgen voor een naaste. Dit kan zorg zijn die je combineert met je werk en met andere bezigheden. Dé mantelzorger is niet te beschrijven. Sommige mantelzorgers doen zorgtaken zoals het helpen met wassen en aankleden. Andere mantelzorgers doen taken in het huishouden terwijl de derde weer sociale zorgtaken uitvoert. Allemaal net zo belangrijk.    

“Het gevoel dat er naar haar wordt omgekeken, dat vind ik belangrijk”

Gezien worden 

Naast de vakanties bel ik haar regelmatig. Dan vertelt ze me over haar dag en bespreken we alles. Zo praat ze over wat ze heeft gedaan die dag, over nieuwe bewoners, medewerkers en nog veel meer,” aldus Yvonne.  Mijn moeder is nog heel zelfstandig en weet zichzelf aardig te redden. Maar desondanks vindt zij het ook fijn dat ze wordt gezien en dat er naar haar wordt omgekeken.”

Ernstig ziek 

De afgelopen maanden waren heftig voor de familie. Yvonne vertelt over deze periode: “Mijn moeder was ernstig ziek tijdens de eerste lock-down. Op dat moment mochten we mijn moeder niet bezoeken. Dat vonden we heel erg moeilijk en zagen dat dit ook veel met haar deed. Gelukkig is ze weer helemaal opgeknapt.”Yvonne en haar zussen zijn erg blij met de zorg die ze krijgt bij Onderwatershof en hopen dat haar moeder nog lang mag genieten van haar fijne woonplek. “We zijn zo dankbaar. Dat mag weleens gezegd worden.”

Hulp nodig? 
Heeft u hulp nodig bij het zorgen voor een naaste? Bij het Klantenbureau kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn bij Cardia. Het klantenbureau is er voor toekomstige en huidige cliënten, familieleden en mantelzorgers.  

Deel dit item