Innoveren met troika en theater

“Wat is momenteel jouw grootste uitdaging in je werk?” Het is de vierde dag van de masterclass Innoveren in de zorg en samen met twee anderen doe ik een zogenaamde ‘troika consulting’-oefening.

Ik geef antwoord op de vraag, en de twee anderen gaan daar met elkaar over in gesprek. Ikzelf zit intussen met mijn rug naar hen toe, luister mee maar mag me niet in het gesprek mengen. Vreemd om twee anderen te horen praten over ‘mijn probleem’. Maar… het levert me wel interessante inzichten op. En bruikbare tips. ‘Zo had ik het zelf nog niet bekeken’, reageer ik na afloop van deze oefening.

Troika Consulting is een methode waarmee je binnen een kwartier ideeën kunt ophalen die de basis kunnen zijn voor een innovatie- of verbeterproject. Het kan een eerste stap zijn om van plan naar uitvoering te komen.

Het woord ‘project’ valt veelvuldig deze dagen. Logisch, want in veel gevallen gaat innoveren over complexe vraagstukken en is er een zekere investering in tijd en geld mee gemoeid. Een projectmatige aanpak zorgt er dan voor dat je planmatig te werk gaat, waarbij je planning, budget en de scope in het oog houdt. Maar een project uitvoeren….ook daarvoor zijn weer verschillende methodes. Uiteraard is ook hier aandacht voor in de masterclass. We krijgen de voor- en nadelen van de verschillende projectvormen uitgelegd, leren hoe je een impact analyse kunt maken en weerstanden kunt overwinnen. Zo krijgen we heel veel praktische informatie mee die direct toepasbaar is in ons dagelijkse werk. En we krijgen niet alleen veel informatie, we oefenen er ook mee.

Innoveren doe je samen

Dit keer worden we daarbij geholpen door een frisse theatergroep. Hoe verkoop je een idee aan de leiding van een organisatie? Hoe krijg je collega’s zover dat ze je innovatieve oplossing daadwerkelijk gaan gebruiken? Hoe omzeil je beren op de weg, of moet je zo’n beer juist knuffelen en van daaruit sámen een oplossing zoeken? Op een hilarische manier worden dit soort situaties uitgespeeld door de theatergroep én de deelnemers aan de masterclass. Zo ontdekken we dat innoveren mensenwerk is. Dat ieder mens vanuit zijn of haar eigen referentiekader zal reageren op een innovatie en dat er vaak maatwerk nodig is om collega’s mee te krijgen.

Tussen de oefeningen door leren we ook veel van elkaar. We zijn met verschillende zorgorganisaties bijeen en als er tijdens deze dagen iéts duidelijk wordt, dan is het wel dat innoveren in de zorg móet. Er ligt ruimte voor verbetering van allerlei werkprocessen. De noodzaak om steeds slimmer te gaan werken wordt gevoed door de enorme uitdaging waar de zorgsector voor staat: hoe blijven we met minder mensen persoonsgerichte zorg verlenen aan steeds meer cliënten? Innoveren zal ons helpen die vraag te beantwoorden. Maar alleen als we het sámen doen.

Deel dit item