Liefde voor het vak

‘Je krijgt een band met de mensen’

Al tien jaar in dienst bij Cardia. En altijd bereid om net even dat stapje extra te doen voor haar cliënten. Dat typeert huishoudelijk medewerker Aukje van der Gaast. “Je krijgt een band met de mensen voor wie je werkt. Het is een fijn gevoel als ik wegga en de mensen zijn blij dat alles weer schoon is.”

Als huishoudelijk medewerker doe je meer dan schoonmaken. 'Je signaleert ook. Mensen zijn soms erg eenzaam. Je kijkt daarom goed naar de cliënt en kijkt om je heen in het huis. Is het erg vuil? Gaat het nog met die meneer of mevrouw? Gaat de geestelijke gezondheid niet te erg achteruit? Dat zijn vragen die ik mijzelf stel. Ook help ik de mensen op weg. Als ze meer dagstructuur nodig hebben, dan wijs ik ze bijvoorbeeld de weg naar het ontmoetingscentrum. Vaak gaat het gelukkig goed met de mensen voor wie ik werk en kan ik met liefde en aandacht aan de slag gaan.”

Deel van de familie

Aukje werkt nog steeds bij de eerste cliënt waar ze tien jaar geleden begon. “Bij sommige mensen word je een onderdeel van de familie. Je krijgt een band met ze. Dan merk je dat het werken en de aandacht die je de mensen geeft voor allebei een uitlaatklep is. Je leert de familie kennen. Er was een mevrouw waar ik 8,5 jaar bij heb schoongemaakt. Toen ze in het ziekenhuis lag, heb ik haar daar opgezocht. Zij en haar dochter vonden dat zo fijn. Ik heb het echt moeilijk gehad toen deze mevrouw overleed.” Naast het werk heeft Aukje veel hobby’s. “Ik verveel mij eigenlijk nooit. Ik hou van fietsen en wandelen en ik kook graag. Ik ben ook een plantenliefhebber.”

Zeepklopper

Het werken als huishoudelijk hulp vindt Aukje echt een aanrader. “Je krijgt er zo veel voor terug. Je werkt voor mensen met diverse culturele achtergronden. Ook krijg ik weleens tips. Zo leerde ik wat een zeepklopper was. Een oud gebruik. Dat zijn twee theezeefjes op elkaar met een stuk speciaal zeep erin, Sunlight. Je kan dit goed gebruiken als schoonmaakmiddel. Ik ben het nog nooit eerder tegengekomen. Daarnaast kunnen mensen ook zo fijn vertellen over vroeger. Eén mevrouw heeft zo’n mooie uitspraak. Als ze veel dingen moet doen en het is gedaan, dan zegt ze: “Zo dat is uit mijn hoofd.” “Mijn werk geeft mij echt voldoening. Als ik bij iemand wegga en ze bedanken mij met een glimlach, dan ben ik blij met mijn werk.”

Deel dit item