Floriadehof | "Gaan we vandaag weer zingen?"

Mevrouw D. staat stralend voor me, als ze me verwachtingsvol aankijkt. Voor haar is vrijdagmiddag een feestje, als ik met een kar vol materialen op de woning kom. Tijd voor de woonkamerviering. Velen op Floriadehof genieten van de sfeer, het (LED)kaarslicht, prachtige muziek van Nederland Zingt, Sela of Joke Buis, kunst- en natuurfoto’s op de SmartTV, het mooie kleed en symbolen, het vredige samen zijn, stiltemomenten waarin we God om een zegen vragen voor allen die ons dierbaar zijn en voor onszelf. Ik ervaar deze momenten – samen met onze bewoners, collega’s en vrijwilligers – als gouden momenten, omdat ze iets magisch hebben. Magisch, omdat er zo’n puur wonderlijk vertrouwen te ontdekken is.

Na enkele liederen, een inspirerende Bijbeltekst en korte uitleg, vraag ik: “Voor wie kunnen we vandaag bidden? Voor wie steken we een (LED)kaarsje aan?” Even blijft het doodstil, verbaasd kijkt men rond of staart voor zich uit. “Voor uw kinderen?”, stel ik voor. De een na de andere bewoner “gaat aan”, om het maar zo te zeggen. “Ja, mijn kinderen. En mijn kleinkinderen”, zegt mevrouw B. met een lach van oor tot oor, terwijl bij haar buurvrouw een traan over haar wang biggelt. “Voor mijn vrouw, ze is zo eenzaam”, antwoordt meneer N. met een ernstige blik in zijn ogen. “Voor vrede in de wereld”, stelt mevrouw van R. voor. “Want als we liever voor elkaar zijn, wordt de wereld mooier!” “Voor mijn zus. Zonder haar heb ik niemand”, mompelt meneer vd W. luid genoeg dat ik het kan horen. “Voor mijn zoon, dat hij op het goede pad komt”, stamelt meneer V. met gebroken stem. “Voor mijn ouders”, zegt de 90-jarige mevrouw C. en ze slaat een kruisje. “Dat we een lichtje in deze wereld mogen zijn”, oppert mevrouw Z. ”Want God is nooit met vakantie en is nooit in gesprek!” Zo bidden we voor alles wat ons van binnen raakt, in Jezus’ Naam. We leggen onze dankbaarheid en zorgen voor aan de hemelse Vader en samen sluiten af met het Onze Vader, Die in de hemelen zijt … Als ik tot slot elke aanwezige persoonlijk zegen in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest en we het AMEN uitspreken, voelt het of de hemel even de aarde heeft geraakt.

En mevrouw D? Na de koffie of thee met lekkernij is het klaar voor haar. Zo stralend als ze is gekomen, gaat ze weer. Met wapperende haren en fris opgemaakt gezicht staat ze voor me: ze kijkt me aan met een tevreden blik in haar ogen en bedankt me “voor de mooie dienst”. Even hebben we ècht contact, van hart tot hart. Een ontroerend moment! Dan – zonder aanleiding – gaat mevrouw  “uit”. Verzonken in een eigen wereld, draait ze zich langzaam om en schuifelt de gang in … “Ga met God en Hij zal met je zijn, tot we weer elkaar ontmoeten, in Zijn Naam elkaar begroeten” (NLB 416).

Ds. Sandra Hermanus-Schröder, geestelijk verzorger Floriadehof Zoetermeer

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau