De Thuishaven | Soep, Zeep en Ziel

‘Soup, Soap and Salvation’ (soep, zeep en redding) is de slogan van het Leger des Heils, gesticht meer dan 135 jaar geleden in Engeland. In Nederland is het leger vooral bekend van de opvang van daklozen. Minder bekend is dat het ook een kerkgenootschap is!

Wat betekent deze slogan?

De slogan gaat terug op het tweede hoofdstuk uit Bijbelboek Jacobus. Daar wordt gesteld dat geloof en daden geen twee aparte werelden zijn, maar dat je geloof juist blijkt uit je daden. Dus als iemand dagelijks eten te kort komt en nauwelijks (schone) kleren heeft zeg je niet ‘Het ga je goed, kleed je warm en eet smakelijk’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften (Jacobus 2: 15 – 18).
In alle bescheidenheid probeer ik als geestelijk verzorger samen met alle collega’s deze slogan van ‘Soep, Zeep en Ziel’ ook in de praktijk te brengen.

Geloof en daden

Dat betekent dat we net zolang aangedrongen hebben bij een bewindvoeringsinstantie totdat één van onze bewoners, die analfabeet is en reeds lang in de schuldsanering, een eigen pinpas kreeg met een bescheiden wekelijkse toelage. Zo kon hij zelf zijn sjekkies, nieuwe sokken en af en toe een kopje koffie betalen. Dat betekent dat het personeel op De Thuishaven, waar geen centrale catering of personeelsruimte is, regelmatig zelf verse soep voor onze collega’s en bewoners maken. Dat betekent dat ik het, samen met Jacco van ons klussenbedrijfje, voor elkaar kreeg om een tweedehands wasmachine te regelen. Dit voor een thuiszorgcliënt die al meer dan 5 jaar een gespreksmaatje vanuit ‘Blijf Je Nog Even’ heeft. Haar wasmachine was kapot, ze had geen geld voor een nieuwe en bleek al bijna een jaar de was met de hand te doen. Ze heeft er helaas weinig plezier van gehad, want ze moest opgenomen worden in een verpleeghuis... Cardia heeft christelijke wortels. Die blijken vooral uit bovenstaande daden: Ieder mens is waardevol, we spannen ons in om meer dan het gewone te doen en geven niet op totdat het gelukt is. Als dat geen bezieling is…

Welke mooie voorbeelden hiervan hebben jullie? Deel ze! 

Ds. Hanny van der Stelt, geestelijk verzorger De Thuishaven

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau