Projecten Vriendenfonds

Wonderfoon

“Het belang van muziek in de ouderenzorg krijgt steeds meer aandacht”, ziet Marlot, Coördinator Welzijn. “Dat is een mooie ontwikkeling. De wonderfoon is daar een goed voorbeeld van. Daarom vinden we het zo fijn dat het Cardia Vriendenfonds het mogelijk heeft gemaakt dat nu alle vijf de locaties één of meerdere wonderfoons hebben.” Ineke, welzijnsmedewerker bij Landscheiding, ziet de wonderfoon ook als middel om vereenzaming tegen te gaan. “Hoe ver mensen ook in hun dementie zijn, dankzij dit soort middelen kun je toch een contact bereiken, en dat is belangrijk bij mensen die zich niet meer kunnen uiten en zich daardoor eenzaam voelen. We zijn dan ook erg blij met de wonderfoon. We zien wat het met mensen doet: de uitdrukkingen op het gelaat, de herinneringen die boven komen, het meezingen, het lachen… En dat allemaal dankzij zo’n afgedankte telefoon.”

De wonderfoons die Cardia in gebruik heeft, worden geproduceerd door de stichting Schroeder van de Kolk, waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen en hun persoonlijke kwaliteiten kunnen ontwikkelen en versterken. Het project wordt gefinancierd door het Fonds 1818 en het Oranje Fonds. Dankzij goede contacten van het Cardia Vriendenfonds met Schroeder van de Kolk heeft Cardia nu op alle locaties één of meerdere wonderfoons in gebruik.

 

Cradle 

Dankzij het Haagse Groene Kruis Fonds en het Vriendenfonds Cardia kunnen bewoners en de zorgmedewerkers van onze locatie Landscheiding aan de slag met de Crdl (Cradle). De CRDL is een interactief zorginstrument dat aanraking vertaalt in geluid en zorgt voor verbinding tussen mensen zonder te praten. Het zorginstrument creëert momenten van betekenisvol contact tussen mensen met een fysieke of cognitieve beperking en hun dierbaren.

Geluid en muziek roepen herinneringen en emoties op en kunnen ons raken. De geluidsthema’s van Crdl – ook wel klankverhalen genoemd – zijn kleine wereldjes op zich. Ze zijn met zorg samengesteld om een ​​verdiepende ervaring tussen de gebruikers mogelijk te maken. Crdl kan onderscheid maken tussen verschillende soorten aanrakingen, zoals vasthouden, kietelen, strelen, tikken en kneden. Een warme cello kan worden geactiveerd door een streling, terwijl de piano wordt opgeroepen door een kietel. 

 

Contact
Heeft u vragen of wilt u een idee voorleggen. Neem dan contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau