Onbegrepen gedrag in kaart brengen met Smart Glasses

Slikproblemen, onbegrepen gedrag of een wond, als zorgmedewerker heb je regelmatig advies nodig van een behandelaar. Maar hoe leg je nou gemakkelijk uit wat je ziet en ervaart? In plaats van het schrijven van eindeloze rapportages kan je het toch veel beter ‘even snel’ laten zien? Bij Floriadehof zijn ze met die vraag aan de slag gegaan en zijn ze bezig met het uitproberen van de Smart Glasses.

De Smart Glasses is een soort bril met ingebouwde camera waarmee je kan filmen. De Smart Glasses wordt gebruikt om bijvoorbeeld onbegrepen gedrag in kaart kan brengen. Dat kan op twee manieren: via een live verbinding kan een behandelaar meekijken met de zorg, of er worden beelden opgenomen die in een veilige omgeving worden opgeslagen. Dit is handig wanneer de behandelaar niet aanwezig is, de beelden kunnen op een later moment bekeken worden. Naast de bril kunnen de zorgmedewerkers ook gebruik maken van een app. Deze is geïnstalleerd op alle werktelefoons.

 

Voordelen van de Smart Glasses

Frederieke is innovatieverpleegkundige bij Floriadehof en weet alles van de Smart Glasses. Zo ook over de voordelen van deze innovatie. “Bewoners met dementie kunnen soms onbegrepen gedrag vertonen. Het voordeel van de Smart Glasses is dat er veel minder tijd nodig is om dat gedrag te rapporteren. Gemiddeld zijn zorgmedewerkers daar zo’n 3 weken mee bezig voordat er genoeg informatie is voor een psycholoog om het gedrag te analyseren. Het schrijven van een rapportage over onbegrepen gedrag kost veel tijd omdat de omstandigheden ook omschreven moeten worden. Met de Smart Glasses is de situatie letterlijk in beeld. Door het bekijken van de beelden kan de psycholoog al binnen enkele dagen een benaderingsadvies geven. Het is dus echt veel sneller. Een mooie bijkomstigheid is dat zorgmedewerkers meer tijd over hebben om samen met de bewoners te zijn,” aldus Frederieke.

 

Uitproberen tot implementeren

Hoewel het gebruik van de Smart Glasses nog in de uitprobeerfase zit, zijn er veel positieve geluiden te horen. “De medewerkers die de Smart Glasses uitproberen zien daar ook echt de voordelen van en zijn enthousiast. Familieleden van onze bewoners zien gelukkig de meerwaarde van het gebruik van de Smart Glasses, zij reageren overwegend positief. De Smart Glasses zorgt ervoor dat er sneller betere zorg gegeven kan worden,” vertelt Frederieke. Frederieke hoopt dat ze ook de rest van de medewerkers kan enthousiasmeren voor het gebruik van de Smart Glasses “het doel is om binnen nu en 6 maanden de Smart Glasses op te nemen in al onze werkprocessen, bij elke vorm van zorg. Van wondzorg tot gedragsanalyses. Ik hoop dat over 6 maanden alle medewerkers de Smart Glasses met vertrouwen kunnen inzetten”.

 

Wij zijn op zoek naar een sparringpartner

Cardia zit nog steeds in de uitprobeerfase. We zijn aan het kijken voor welke doelen de Smart Glasses nog meer gebruikt kunnen worden. We zijn op zoek naar andere organisaties die ook met de Smart Glasses werken. Werk jij in een organisatie waar ze de Smart Glasses gebruiken? En heb je interesse om samen te sparren? Neem dan contact op met onze projectmanager Jasmijn Soppe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau