Aandacht voor levensvragen

Op 25 juni is het de Dag van de Levensvragen. Levensvragen komen meestal op als je leven niet meer vanzelfsprekend is. Als er grote veranderingen zijn in het leven zoals: geboorte, ziekte, verhuizing, dood of ouderdom.

Aandacht voor levensvragen in het verpleeghuis
Een schoon bed, op tijd medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden. Dit hoort allemaal bij ‘goede zorg’. Toch vinden de meeste ouderen dit niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat medewerkers oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat medewerkers weten wat belangrijk voor hen is en wat voor hen de dag de moeite waard maakt. Dat begint met persoonlijke aandacht. Als men echt belangstelling heeft voor wat de bewoners bezighoudt, zullen zij ook eerder delen wat hen bezighoudt, wat het leven zin geeft, of wat hen verdrietig maakt. Het mooie is dat dit op kleine dagelijkse momenten kan gebeuren.

Een mooi voorbeeld
Ik neem jullie graag mee in een inspirerend verhaal van een zorgmedewerker van Tabitha. Zij was bezig, samen met een bewoner, de kledingkast op te ruimen. Tijdens het uitzoeken van de kleding, sprak ze met de bewoner over het loslatingsproces van ouder worden, over de verschillende fases in het leven. De bewoner deelde haar pijn en verdriet. Hoe moeilijk ze het vond om steeds meer achter zich te moeten laten. Het gesprek met de zorgmedewerker hielp haar hier woorden aan te geven. En zo ontstond er een bijzonder gesprek waarin de levensvragen alle ruimte kregen.

Zulke momenten zitten verborgen in de dag. Tijdens de dagelijkse zorgmomenten kan er zomaar een gesprek ontstaan over afhankelijkheid, of over het gemis van een echtgenoot en/of een kind.

Een gesprek over een levensvraag hoeft niet meer tijd te kosten, maar vraagt vooral om oprechte aandacht.

Geschreven door Janneke Bregman (Geestelijk Verzorger bij Tabitha)

Bron: VGVZ

Deel dit item