Alzheimer Café: In gesprek met de mantelzorger over hoop houden"

“Ik sta elke ochtend op het matje”

Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten. Een fijne ontmoetingsplek waar tips over het omgaan met dementie worden gedeeld. Iedere maand staat er een ander thema centraal. In oktober ging het bij het Alzheimer Café in Rijswijk over de mantelzorger. Hoe ga je als partner, zoon of dochter om met gedragsveranderingen? Hoe zorg je dat je het volhoudt en hoop houdt? Maar ook.. hoe blijf je voor jezelf zorgen? Meneer Baak heeft een partner met dementie. Hij vertelt in Wijkcentrum Stervoorde over zijn ervaringen als mantelzorger en gaat in gesprek met gespreksleider Mylene Andela, mantelzorgconsulent bij Welzijn Rijswijk.

Meneer Baak zorgt nu 10 jaar voor zijn vrouw Vera. Ze heeft dementie. Hoewel het soms lastig is, blijft hij altijd positief. “Mijn vrouw is heel erg lief. Ze lacht altijd en klaagt nooit. Daardoor is het voor mij ook niet zo moeilijk om positief te blijven. Ik kan toch niet boos op haar worden?’’, lacht hij terwijl hij kijkt naar zijn lieve vrouw.

Als mantelzorger op de been blijven

“Ik sta elke ochtend op het matje. Dan doe ik mijn rek- en strekoefeningen en ben ik klaar voor de dag. Dat geeft me echt energie. Samen met mijn vrouw probeer ik te wandelen. En zij gaat één keer naar de stoelgymnastiek en twee keer naar de dagbesteding. Het is belangrijk om veel regelmaat en ritme te hebben en veel samen te ondernemen. Er is altijd wel iets te doen en de dag is zo om.”

“Natuurlijk is het voor mij soms moeilijk. Sommige dingen lukken niet meer bij Vera. Als we bijvoorbeeld afwassen, legt ze de bordjes op een verkeerde plek. Of ik heb net de vaatdoek opgeruimd, en het volgende moment kan ik het doekje niet meer vinden. Dan heeft ze die verstopt. Elke dag ben ik aan het zoeken. Maar dat hoort erbij. Je staat er niet zo bij stil, maar ik ben eigenlijk de hele dag door met haar bezig. Ik probeer het echt vol te houden door actief te blijven en door afspraken te maken met de mensen om mij heen. Mijn kinderen maken zich ook weleens zorgen, maar ik wil niet te veel betutteld worden. We hebben daarom afgesproken dat ze erop kunnen vertrouwen dat ik hulp inschakel als dat nodig is. En elke maand lunch ik met mijn kinderen. Dan praten we over de situatie maar ook over hele andere dingen. Dat vind ik een geweldig initiatief van mijn kinderen,” vertelt meneer Baak. “We hebben ook hulp. Op een gegeven moment merk je dat je het allemaal niet meer alleen kunt. Daarom hebben we nu iemand die komt helpen bij het huishouden en mijn vrouw gaat naar de dagbesteding.”

Elke dag samen

Behalve het zorgen voor de naaste is het vermaak ook een belangrijke factor. “Als mijn vrouw op de stoel zit in de woonkamer, staart ze vooruit. Ze sluit dan snel haar ogen. Ik moet er dan voor waken dat ze niet de hele dag slaapt. Soms geef ik haar dan bijvoorbeeld een kleurplaat en ga ik naast haar zitten en op de computer dingen doen. We zijn dan toch samen bezig, maar we doen allebei iets anders.”

Levens veranderend

Mantelzorgen is een zware maar dankbare taak. Het verandert je leven. Meneer Baak vertelt hoe dit bij hem en zijn vrouw is gegaan: “Ik ben er zo in gegroeid. Zodra er meer klachten komen, ben je meer aan het mantelzorgen. En het is een kwestie van zelf zien wat je aan kunt. Ik heb op een gegeven moment moeten besluiten om huishoudelijke hulp te accepteren. En je wordt ook makkelijker. Ik geef nu niet meer zoveel om een stofje meer of minder. Het is wat het is. Waarom houd ik het vol? Omdat ik van haar hou. Het is mijn vrouw. Ik doe het voor haar.’’

Het Alzheimer Café is een maandelijkse informatiebijeenkomst voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten. Het café is voor iedereen die belangstelling heeft. Een deskundige praat iedere maand over een ander thema. Een Alzheimer Café van Cardia en onze samenwerkingspartners kunt u bezoeken in Loosduinen, Haagse Hout of in Rijswijk.

Meer informatie vindt u op de website van Alzheimer Nederland. 

Dit artikel is verschenen in het Cardia Magazine van december. 

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau