Bedank- en ervaringsdag voor vrijwilligers met Oudtopia

Op zaterdag 8 oktober vond in Cardia Onderwatershof Rijswijk de bedank- en ervaringsdag voor alle vrijwilligers van Cardia plaats. Theo, Stef en Maarten namen de vrijwilligers mee op reis naar hun oudere ik met Oudtopia. Hoe zou je leven eruit zien als je ouder bent? Wat heb je bereikt? Wat heb je gedaan? waar ben je trots op? Waar kijk je graag op terug? Wie zijn er nog om je heen? Tijdens de reis naar de oudere ik van de vrijwilligers kwamen wij erachter dat de jongste vrijwilliger 20 jaar was en de oudste 96! Wat bijzonder om te zien dat er vrijwilligers zijn bij Cardia van alle leeftijden.

De witte waas

Er waren diverse activiteiten, waaronder 'de witte waas'. Bij de witte waas konden de vrijwilligers met een koptelefoon op ervaren hoe het in het hoofd gaat van iemand met vergevorderde dementie. Een paar opmerkingen van onze vrijwilligers:

"Wat een herrrie."
"Ik word hier helemaal onrustig van."
"Ik ga veel meer opletten op prikkels in een huiskamer vanaf nu."

Een aantal vrijwilligers gingen vervolgens met Maarten aan de slag om elkaar letterlijk te begeleiden en aan de hand te nemen. Wat houdt begeleiden in? Neem je het over? Vraag je aan de bewoners hoe die begeleid zou willen worden? Tijdens een wandeling met de prismabril ervaarde zij hoe het is om afhankelijk te zijn van begeleiding. In de theaterzaal werd de ''dagdroom" film gedraaid. Hierbij kwamen drie ouderen aan het woord die openhartig vertelde over hoe zij het ouder worden ervaren. 

"Wat ontroerend. Ik hoop dat ik tegen die tijd ook nog zo positief in het leven sta."

In huize Oudtopia mag de Bingo niet ontbreken

Na de ervaringen werden de vrijwilligers getrakteerd op een heerlijke lunch waarbij de ochtend nog met elkaar werd besproken. 

"Het is zo leuk om mensen te spreken die hetzelfde belangrijk vinden. Ik ben mij nu veel bewuster van hoeveel ik automatisch overneem van een bewoner."

Bij huize Oudtopia kan de Bingo natuurlijk niet ontbreken. Deze bingo was heel speciaal! De hele zaal had namelijk tegelijkertijd Bingo!

Dillemma theater

Hierna volgde het dilemma theater. Theo en Maarten speelden scene's uit de praktijk. Met een knipoog, maar het zijn situaties die de vrijwilligers dagelijks tegen kunnen komen. Er werd bijvoorbeeld aan een vrijwilliger gevraagd om medicatie uit te delen of iemand naar het toilet te helpen. De zaal moest vervolgens reageren. Hierdoor ontstonden leuke tips en tricks om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Zou het niet fantastisch zijn als we bij Cardia ...

Als afsluiting nodigde Oudtopia de vrijwilligers uit om kaartjes in te vullen met de vraag: 'Zou het niet fantastisch zijn als we bij Cardia ..."
Hieruit zijn mooie wensen gekomen als: 

"Zou het niet mooi zijn als we bij Cardia genoeg mensen hebben om eenzaamheid te verhelpen. Dat elke wens van de bewoner wordt vervuld om de laatste periode zo eenvoudig mogelijk te maken."

Maar ook praktische wensen kwamen voorbij, zoals:

"Zou het niet mooi zijn als we bij Cardia wat vaker dit soort momenten hebben dat we als vrijwilligers samen zijn en van elkaar leren"

De vrijwilligers coördinatoren gaan met deze kaartjes aan de slag! Het was een erg leuke dag!

Ben jij of bent u ook geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij één van onze locaties? We zoeken altijd vrijwilligers voor onze locaties Landscheiding in Den Haag. Tabitha in Den Haag, Onderwatershof in Rijswijk, De Thuishaven in Scheveningen en Floriadehof in Zoetermeer. Kijk op onze werken bij website voor alle vacatures van Cardia!

Deel dit item

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau