Vrijwilliger in De Thuishaven Cees en Marja: "Als anderen genieten, dan genieten wij ook"

“Van sint en piet spelen tot bazaars organiseren, koken en het doen van knutselactiviteiten. We kregen toen die ruimte en vrijheid en eigenlijk krijgen we dat nog steeds en dat is gewoon heel fijn .”

 “Als anderen genieten, dan genieten wij ook. Het is toch bijzonder te noemen dat je op deze wijze mensen op oudere leeftijd het zo naar de zin kunt maken. Dat geeft veel voldoening”.

Cees en Marja van der Wiel, vrijwilligers in De Thuishaven

Cees en Marja zijn ondertussen een begrip geworden in De Thuishaven. Ze doen al vrijwilligerswerk in 2007. Afgelopen maandag ontving Cees voor zijn vrijwilligerswerk een Haagse Stadsspeld.

Marja en Cees van der Wiel zijn ondertussen een begrip geworden bij woonzorgcentrum De Thuishaven op Scheveningen, want wie kent ze niet? Zij doen al vrijwilligerswerk sinds 2007 en zijn ooit begonnen bij Duinrust via de dirigent van het koor waar ze toen regelmatig zongen. Marja vertelt: "In de tijd van Duinrust kregen we de ruimte om heel veel zelf te regelen en te organiseren. Dat was een leuke en fijne tijd.” Ze glimlacht even. Het voelde als een grote familie en we deden van alles. 

Schevenings gebakken visje

Marja vertelt met volle overtuiging aan mij dat het vrijwilligerswerk van grote betekenis is voor hen. Ze vinden het gezellig om met de bewoners te zijn, want ze kennen veel bezoekers die nog steeds bij de grote bingo komen of in ’t Schelpengat een zelfgebakken visje van Cees komen eten. Marja vervolgt haar verhaal: “Als anderen genieten, dan genieten wij ook. Het is toch bijzonder te noemen dat je op deze wijze mensen op oudere leeftijd het zo naar de zin kunt maken. Dat geeft veel voldoening”.

Cees en Marja zijn echte Scheveningers, Cees z’n moeder een ‘Den Heijer’ en Marja haar oma een nettenboetster”, zoals ze zelf zegt. Marja is opgegroeid in de Zeilstraat en Cees in de Burgemeester van de Werfstraat. Ze zijn ondertussen alweer ruim 45 jaar getrouwd, hebben een dochter en een zoon en zijn trotse grootouders van Bram en Pim. Ze gaan regelmatig naar de Badkapel vanwege hun christelijke achtergrond en zijn daar vrijwilliger. Marja gaat enthousiast verder: “Cees heeft zijn hele leven gevaren, eerst op de zeevisserij en toen op een loodsboot. Uiteindelijk heeft hij als kapitein bij de havendienst in Rotterdam gevaren en dat hield in dat hij noodgedwongen moest verhuizen naar Maassluis. Maar Cees begon Scheveningen te missen…zijn vrienden, familie, de haven… En hij besloot na tien jaar in Maassluis te hebben gewoond terug te gaan naar Scheveningen.”

Na meer dan vijftig jaar gevaren te hebben, ging Cees met pensioen. Hij kon niet stil zitten, dus kochten ze een prachtige boot waar ze uiteindelijk jarenlang met veel plezier mee hebben gevaren.

"Hij kletst zelfs tegen een lantaarnpaal"

Een echte sjoemelaar

Marja werkt momenteel parttime bij de Thuiszorg en heeft daarvoor altijd als kapster gewerkt. Ze vindt zichzelf een zorgzaam en spontaan persoon en daar kan ik me eigenlijk alleen maar bij aansluiten. Als ik aan haar vraag wat voor persoon Cees is, begint ze even te lachen. Hij is heel sociaal en kan lekker kletsen met iedereen. Hij kletst zelfs tegen een lantaarnpaal! Ze kijkt me even aan. En daarbij is hij een hele goede sjoemelaar, hij krijgt veel voor elkaar met al zijn contacten. Verder is hij heel behulpzaam en hij wil overal graag bij helpen”.

Met deze mooie woorden wil ik dit interview afsluiten en Marja bedanken voor dit openhartige en persoonlijke gesprek.

Florina van der Kraan

Coördinator Welzijn en Vrijwilligers, De Thuishaven

Wil jij of wilt u ook vrijwilligerswerk doen in De Thuishaven op Scheveningen of in één van onze andere verpleeghuizen in Den Haag of Rijswijk? 
Kijk dan op onze vacaturewebsite en neem contact met ons op!

Direct contact ×

Stel een vraag over wonen of (thuis)zorg van Cardia

Waar kunnen we u mee helpen?

Aanhef:
Aanvraag verstuurd
Bedankt voor je aanvraag. We nemen zo snel mogelijk contact op!

Direct contact

Klantenbureau